Koirankoulutuksen 5 suurta
Julkaistu 3.4.2020 | Kirjoittanut Jirka Vierimaa
Koiranomistajat toivovat kouluttajilta mahdollisimman suoraan käytäntöön sovellettavia tietoja ja taitoja. Nämä toiveet ovat erittäin tarpeellisia, sillä myös koiran tulisi mahdollisimman välittömästi hyötyä ihmisten keksimään koulutukseen osallistumisesta. Mutta mihin käytännön tulisi perustua? Ainakin siihen lähtökohtaan, että harjoittelun täytyy olla mielekästä sekä koiralle että ihmiselle.
”Huonon” koulutusmenetelmän tunnistaisi siitä, että se tuntuu ihmiselle nopeasti viihdyttävältä tai tarpeelliselta, mutta aiheuttaa välitöntä haittaa koiralle. Esimerkiksi ongelmakoira-aiheisissa tv-sarjoissa esitellyt menetelmät ovat monesti olleet koiran hyvinvointia haittaavia, mutta ihmisiä voimaannuttavia. Onnistunut koirankoulutus voidaan tehdä molempia osapuolia kunnioittavasti. Miksi koira muutoin olisi ihmisen paras ystävä?
Koen itseni onnekkaaksi tavattuani monia hyvin erilaisia ihmisiä ja koiria työssä ja opinnoissa. Seuraavat koirankoulutuksen ”5 suurta” ovat osa-alueita, joista yhdessä tulee ihmisten ja koirien keskinäistä ymmärrystä parantava kokonaisuus. Ne ovat yhteenveto siitä, mitä olen kenttätyössä havainnut ja millä tavalla voin vastata toisten toiveisiin, tarpeisiin ja tavoitteisiin.
1. Koiran aloitteet ja toiminnan sujuvuus
Koiran tekemien aloitteiden avulla voidaan varmistaa harjoituksen sujuva eteneminen. Harjoituksen alkaessa ja heti jokaisen palkitsemisen jälkeen koira ilmaisee käyttäytymisellään, montako kertaa se on heti valmis jatkamaan harjoitusta.
2. Palkkioiden valinta ja erottelu
Palkitsemiseen perustuva koirankoulutus on nopeaa ja selkeää. Palkkioilla tarkoitetaan palkitsevaa käyttäytymistä, kuten etsimistä tai jahtaamista – vaikka usein miellämme palkkioiksi namit ja lelut. Koiralle voi opettaa useita erilaisia palkkiomerkkejä kertomaan, millaisen palkkion se on saamassa.
3. Koulutuksen nopea suunnittelu
Koulutuksen suunnittelua pidetään monesti hitaana ja vaikeana eli päinvastaisena kuin koiran palkitsemista. On kuitenkin olemassa selkeä ja monien testaama malli suunnitelmien tekemistä varten. Sen avulla koiran tekemät aloitteet ja palkitseminen kiinnitetään osaksi laajempia harjoitustavoitteita.
4. Vireenhallinta ja palautuminen
Jokainen harjoitus koiran kanssa on erilainen aiempiin ja tuleviin verrattuna. Tämän vuoksi palkkioiden eli palkitsevan käyttäytymisen hallintaan kiinnitetään paljon huomiota. Siten voimme varmistaa yhteistyön kehittymisen harjoituskaverimme kanssa vuodesta toiseen.
5. Harjoituksen asetelmat ja häiriöissä harjoittelu
Menestyksekäs harjoittelu koiran kanssa edellyttää myös tilanteen suunnittelua. Taitavakaan kouluttaja ei pysty opettamaan koiralle luotettavasti jotain, jos ympäristö tekee sen mahdottomaksi. Häiriötekijöitä ja houkutuksia ei kuitenkaan tarvitse vältellä.
Lopuksi
”5 suurta” risteävät keskenään ja täydentävät toisiaan. Ne ovat äärimmäisen käytännöllisiä ja sopivat monenlaisiin tavoitteisiin. Niiden avulla voidaan lisätä yhteisymmärrystä koirien ja ihmisten välillä hyvinkin nopeasti. Samalla myös koulutusmenetelmät avautuvat ihmisten puheissa selkeämmin, kattavammin ja konkreettisemmin. Koirankoulutuksen viisi suurta osa-aluetta antavat koiraihmisille sen, mitä he ovat toivoneet: mahdollisuuden soveltaa tietoa suoraan käytäntöön. Lisäksi he saavat koirasta parhaan ystävänsä.
Omana kokonaisuutenaan Koirankoulutuksen 5 suurta toteutettiin ensimmäisen kerran verkkoluentosarjana huhtikuussa 2020. Luentosarjan yksittäisistä osasista olen luennoinut vuodesta 2008 alkaen.
© Jirka Vierimaa. Tekstin kopioiminen vain kirjoittajan luvalla.