Minustako paras treenikaveri?
Julkaistu 15.4.2018 | Kirjoittanut Jirka Vierimaa
Koirankoulutus on monille yhteisöllinen, ihmisten välinen harrastus ja jaettu elämäntapa. Jokainen asettaa omalle yhteisölleen erilaisia tiedostamattomiakin toiveita ja odotuksia siitä, millaista ihmisten välinen kommunikaatio voisi näissä yhteyksissä parhaimmillaan olla. Harjoitustilanteissa omaan koiraan keskittyessä ihmisten välisen kommunikoinnin huomiointi voi kuitenkin helposti jäädä vähemmälle. Kommunikointia pitää siis harjoitella siinä missä koiran koulutustakin.
Tässä artikkelissa tarkastelen onnistuneen ihmisten välisen palautteen pyytämisen, antamisen ja vastaanottamisen avaintekijöitä koirien koulutuksessa. Esittelen kuusi positiivisen kommunikoinnin osaa, joiden avulla palaute voi tuntua kaikille osapuolille palkitsevalta.
Koirien koulutuksen ihannetilanteessa kiinnitämme huomion ensisijaisesti siihen, että koira on tottunut harjoitusympäristöön. Ilman sitä lähtökohtaa mikään ei voi onnistua. Sen jälkeen keskitymme tarkkailemaan, että koiran vireystila näyttää elekielen läpi juuri sopivalta nopean oppimisen saavuttamiseksi. Koira kiinnittää huomionsa pääosin ohjaajaansa ja kohteisiin, joiden kanssa työskentely tapahtuu. Kolmantena annamme koiralle mahdollisuuden valita oman käyttäytymisensä ja sen seuraukset – siis harjoiteltavan tehtävän ja siitä saatavan palkkion. Näihin periaatteisiin palataan toistuvasti, kun halutaan koirien ymmärtävän mahdollisimman selkeästi, mitä tavoittelemme kommunikoidessamme niiden kanssa.
Koirien kouluttamisen tavoitteena on parantaa ihmisen ja koiran välistä vuorovaikutusta. Nykyaikaisen koirankoulutuksen keinoin voimme osoittaa empatiakykyä, vastuun kantamista ja kiinnostusta koiran käyttäytymistä kohtaan. Haluamme tulla siinä paremmiksi monistakin syistä – niin itsemme kuin muidenkin silmissä. Lisäksi koirien kouluttaminen koetaan hyvin intensiiviseksi vuorovaikutukseksi. Mutta pääsemmekö laadullisesti yhtä hyvään vuorovaikutukseen kasvokkaisissa keskusteluissa toisten koiraihmisten kanssa?
Erinomaisen palautteen resepti
Ihmisten välistä kommunikointia koiraharrastuksissa on helppo parantaa. Voimme opetella pyytämään, antamaan ja vastaanottamaan palautetta tehdäksemme omasta ja toisen harjoituksesta entistä paremman. Näin ollen koirat voivat todellakin yhdistää meitä ihmisiä.
Siinä missä koiran kouluttaminen on käytännössä yksipuolinen sopimus eli meidän tekemämme päätös kouluttamisesta, ihmisten kesken tehdyt sopimukset ovat kaksipuolisia. Ihan jo kysymys “Voisitko videoida harjoitukseni ja sanoa, jos annan koiralle lelun huomaamattani ennen kehumista?” on kevyt aloitus palautteen pyytämisestä. Tämä ei heti aseta liian suuria paineita toiselle havainnoinnin laadusta, sillä video jää itselle tarkasteltavaksi.
Koirakon menestymisessä kaikilla elämän osa-alueilla onkin syytä huomioida yhteisön vaikutus. Me voimme valita, miten kommunikoimme muiden ihmisten kanssa, mitä viestimme heille. Yhtä lailla voimme vaikuttaa moniin heidän tapoihinsa kommunikoida kanssamme. Positiivisen vahvistamisen hyödyntäminen soveltuu monissa tilanteissa myös ihmisten väliseen toimintaan, sillä esimerkiksi makupalojen antaminen on vain yksi sen pelkistetyimmistä muodoista.
Seuraavat kuusi asiaa auttavat alkuun:
1
Tiivistetty viesti ei jätä varaa arvailulle. Tämän voi huomioida niin palautteen pyytämisessä kuin sen antamisessa. Lähtökohtana voidaan pitää, että harjoituksen suunnitelmasta kertominen auttaa muita ymmärtämään, millaista palautetta halutaan kuulla.
Esimerkki: “Muista kehua vasta, kun koira pysähtyy makaamaan alustalle ja katsoo sinua.”
2
Myönteinen asennoituminen auttaa aktiivisessa ongelmanratkaisussa. Jo palautteen pyytämisen vaiheessa voi kertoa, missä kohdassa tarvitsee toisten havaintoja. Virheeseen asti eteneminen ei tarkoita virheen toistamista, vaan se voi paljastaa pitkään etsityn ratkaisun. Harjoitellessa saa laittaa taitonsa koville.
Esimerkki: “Kokeile uudelleen ja käänny yhtä askelta aiemmin kolmannen esteen kohdalla.”
3
Tarkka ja selkeä palautteen antaminen helpottaa palautteen vastaanottajan tulevia harjoituksia. Vaikka harjoituksessa olisi viisi parannettavaa asiaa, keskittyminen yhteen muutokseen kerrallaan voi olla paras ratkaisu. Se yksi muutos voi jo itsessään johtaa muihin toivottuihin muutoksiin.
Esimerkki: “Käytä ensimmäiseen vaiheeseen viisi sekuntia enemmän aikaa, niin vältyt kiireen tunnulta.”
4
Tunteiden ilmaiseminen on tärkeä osa palautteen antamista. Myönteiset tunteet välittyvät jo silloin, kun asennoidutaan toisen harjoitteluun myönteisesti eli ollaan kiinnostuneita ja ollaan valmiita antamaan tarkkaa palautetta. Palautteen antamisesta tulee kuitenkin sopia jo etukäteen, sillä joskus vastaanottaja saattaa olettaa kaiken palautteen olevan negatiivista. Näin tapahtuu helposti esimerkiksi kiireessä.
Esimerkki: “Selvitit tuon kohdan tosi tarkasti! Aion kyllä kokeilla samaa itsekin!”
5
Vastuun kantamiseen tulisi sitoutua aina, kun osallistutaan toisen harjoittelun havainnointiin ja palautteen antamiseen. Omien ajatusten tai toiminnan kiillottaminen muita tai muiden koiria matalaksi painamalla on usein vain oman pahan olon kohdistamista muihin. Sellaisen jälkeen kynnys saada muilta hyvää palautetta voi nousta aika korkeaksi. Muiden kanssa saa olla avoimesti täysin eri mieltä, jos on valmis neuvottelemaan, perustelemaan mielipiteensä taustat ja ehdottamaan uusia ratkaisuja.
Esimerkki: “Mielestäni harjoitus oli koiralle mahdoton sen vuoksi, että sillä ei ollut aikaa tottua tähän paikkaan. Se ei siksi huolinut palkkioita, eikä voi ymmärtää, miksi epäonnistumisesta rankaistaan ja haukkumisesta kielletään. Mikä on helpoin tehtävä, jota voisit aluksi tehdä onnistuneesti ja josta pääsisit palkitsemaan useammin?”
6
Avun tarjoaminen tarkoittaa, että olemme saatavilla ja kiinnostuneita toisten tekemien harjoitusten kulusta. Omia neuvoja ei tarvitse tuputtaa väkisin, sillä joskus toisen takkuavalta näyttävä harjoitus ratkeaa työrauhaa antamalla. Tärkeintä on huomioida, kuinka kokemus läsnäolijoiden turvallisuudesta ja luotettavuudesta yksinkertaisesti parantaa jokaisen oppimiskykyä.
Esimerkki: “Jos haluat jonkun videoivan ja katsovan seuraavaa harjoitusvuoroasi, olen käytettävissä.”
Lopuksi
Palautteen antaminen toimii luultavasti parhaiten, kun se tehdään yhteisymmärryksessä. Toisinaan yllättävä ja taitavasti annettu palaute voi olla myönteinen yllätys. Palautetta kannattaa kuitenkin antaa ensisijaisesti yksityiskohdista, joista sitä on pyydetty. Siksi sekä palautteen pyytämistä että antamista kannattaa erikseen harjoitella.
Emme voi myöskään automaattisesti olettaa tai etukäteen tietää, osaavatko kaikki antaa juuri minulle eteenpäin vievää palautetta. Palautteen pyytämistä, antamista ja vastaanottamista helpottaa selkeän koulutussuunnitelman tekeminen. Jos koiran ympäröimät ihmiset tietävät, mitä ovat tekemässä, ei tavoite jää koiraltakaan pimentoon.
Kouluttamaan oppiminen edellyttää epävarmoja hetkiä ja toistuvaa parhaan ratkaisun etsimistä. Sen vuoksi tekniikkaa ja perustaitoja opetellessa täysin virheetön harjoitus ei edes ole tavoiteltavaa. Ihmiselle suurimpiin koirankoulutuksesta saataviin palkkioihin kuuluu tavoitteiden saavuttaminen viiveen jälkeen. Tätä viivettä voi lyhentää myös itse asettamalla harjoittelulle realistisia osatavoitteita.
Sopiminen kommunikoinnin ehdoista muiden ihmisten kanssa on yhtä tärkeää kuin koulutusmenetelmän valinta ja oman harjoituksen suunnittelu. Siten muutetaan käsityksiä esimerkiksi siitä, mitä virheellä ylipäätään tarkoitetaan. Virhe voi olla vain yksi silmänräpäys, jossa tapahtuu koko harjoituskerran tärkein oivallus. Paras treenikaveri löytää toisen harjoituksesta aina vahvuudet ja vie siten omalla toiminnallaan koko yhteisöä eteenpäin.
© Jirka Vierimaa. Tekstin kopioiminen vain kirjoittajan luvalla.