Tiedoksi: Yliopistollinen eläinkouluttajakoulutus
Aivan uudenlainen opiskelumahdollisuus vuodelle 2018!
Tänä kesänä on aihetta juhlaan, sillä suomalainen eläinkoulutusala ottaa kehityksessä ison harppauksen eteenpäin!
Järjestämme Tampereen yliopistossa tammikuussa 2018 alkavan vuoden mittaisen eläinkouluttajakoulutuksen. Koulutusohjelman tieteellinen perusta on psykologian tieteenhaarassa, sovelletussa käyttäytymisanalyysissa eli oppimisen tieteessä. Osallistujat oppivat siis etsimään, ymmärtämään, arvioimaan ja käyttämään tieteellistä tietoa osana käytännön eläinkoulutusta.
Onko kyse teoriasta vai käytännöstä?
Koulutusohjelma sisältää sekä teoriaa että käytännön koulutusta, ihmisten ohjausta ja laajemman projektityön eli tieteelliseen teoriaan pohjautuvia käytännön taitoja harjoitellaan ja kehitetään paljon. Teoria- ja menetelmäopetuksen myötä osallistujat pystyvät suunnittelemaan ja toteuttamaan laadukasta eläinkoulutusta. Kyse on syventävästä koulutuksesta, jossa teorian ja käytännön yhdistäminen tuo eläinkoulutusalalle uusia vahvoja standardeja.
Millaisia koulutusmenetelmiä eläinten kanssa käytetään?
Yleisesti kuvailtuna: palkitsemiseen perustuvia menetelmiä. Tarkemmin sanottuna käytämme positiivisen vahvistamisen tekniikoita, joita on satoja. Näitä tekniikoita sovelletaan koulutustilanteisiin yhtenä oppimiskokonaisuuden osana. Syventävä teoriatieto tekee mahdolliseksi myös menetelmien yksityiskohtaisen kehittämisen.
Työturvallisuuden, tehokkuuden, vastuullisuuden ja eläinten hyvinvoinnin kannalta osallistujat opetetaan tunnistamaan laajasti eläimen oppimisen ja motivaation kannalta keskeisiä tekijöitä. Koulutusmenetelmien välisiä eroja tunnetaan jo hyvin ja niistä on tieteellistä näyttöä, joten koulutusohjelma perehdyttää punnitsemaan realistisesti eri koulutusmenetelmien vaikutuksia.
Mihin tällaista koulutusta tarvitaan?
Suomesta puuttuu kokonaan yliopistollinen eläinkouluttajakoulutus, jonka sisältö pohjautuu tieteelliseen tietoon ja sen perusteltuun käytäntöön soveltamiseen. Silti joka päivä joitain tuhansia ihmisiä työskentelee eläinalalla useissa erilaisissa työtehtävissä ja tarvitsee ymmärrystä eläinten oppimisesta sekä sen vaikutuksista hyvinvointiin.
Eläinkoulutuksen opiskelu on vakiintunut Suomessa ammatilliselle ja harrastajatasolle. Nykyisen eläinsuojelulain ja opiskelumahdollisuuksien puitteissa tämä ei vielä takaa riittäviä eettisiä standardeja tai toimintaa. On siis viimein aika järjestää tiedettä yliopistotasolla hyödyntävä koulutusohjelma, sillä suomalaiseen eläinkoulutukseen tarvitaan esimerkiksi kestävät eettiset periaatteet, yhteinen kieli ja laaja ymmärrys koulutusmenetelmistä.
Lisätietoa elokuussa
Kysymyksiä on varmasti paljon ja niihin vastataan elokuussa 2017. Silloin julkaistaan koulutuksen tarkemmat tiedot, aikataulu ja osallistujien hakuedellytykset. Omasta puolestani voin sanoa, että sovellettu käyttäytymisanalyysi on tarjonnut minulle eläinkouluttajana vankan ymmärryksen eläinten oppimisen teoreettisista periaatteista ja niiden saumattomasta soveltamisesta käytäntöön. Yhtenä pääkouluttajana tuon oman osaamiseni kokonaisuudessaan mukaan koulutukseen.
http://www.uta.fi/psykoterapeuttikoulutus/ajankohtaista.html
© Jirka Vierimaa. Tekstin kopioiminen vain kirjoittajan luvalla.